
Boete en inbeslagname
Naast de verwijzing van minderjarigen naar Halt, geldt voor iedereen algemeen een boete van € 100,- als vuurwerk buiten deze tijden gebruikt wordt. Bovendien wordt het vuurwerk in beslag genomen. Schade aan het publiekelijk domein moet door de aansteker van het vuurwerk vergoed worden.
Melden
Overlast kunt kan gemeld worden via het reguliere nummer van de politie: 0900 – 8844. Bovendien kunnen burgers overlast melden via de website van de gemeente of via de app (zie hieronder).
Vuurwerkresten opruimen in speciale afvalzakken
De gemeente zorgt dat vuurwerkresten snel verwijderd worden. De meeste ongevallen met vuurwerk gebeuren op Nieuwjaarsdag, als vuurwerk, dat nog niet is afgegaan opnieuw wordt afgestoken. De slachtoffers zijn meestal jongeren tussen de 10 en de 19 jaar. De gemeente vraagt ook aan inwoners van Meierijstad om vuurwerkafval direct te verwijderen. De plaatselijke vuurwerkverkoopadressen stellen speciale afvalzakken ter beschikking. Deze kunnen in de maand januari gratis bij de gemeentelijke milieustraat worden afgeleverd.
Vuurwerkbeleid gemeente en meldingen vuurwerkoverlast
De gemeente Meierijstad heeft dit jaar geen vuurwerkvrije zones ingesteld en organiseert geen centrale vuurwerkshow zo laat een woordvoerder aan TVSchijndel weten. Vanuit Den Haag wordt nagedacht over een mogelijk toekomstig verbod van gevaarlijk vuurwerk in verband met de schade die zowel materieel als immaterieel aangericht wordt. Maar dit jaar wordt er nog geen besluit genomen. Gemeenten mogen zelf echter beleid vaststellen om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Steeds meer stemmen gaan ook op om binnen gemeenten centrale plaatsen aan te wijzen waar de gemeente zelf een vuurwerkshow regelt. Vanuit Den Haag zijn er dus dit jaar nog geen specifieke richtlijnen. Hoe kunt u als burger van Meierijstad overlast of vernielingen melden? Uiteraard via het reguliere politietelefoonnummer 0900 – 8844 maar ook via de website van de gemeente en 2 verschillende app's; u leest er hieronder meer over.
Overlast melden via twee soorten app’s en via website gemeente
De gemeente Veghel heeft het gebruik van de app buitenbeter eerder geïntegreerd in haar meldingensysteem. Ook de gemeente Schijndel maakte gebruik van deze app. In de gemeente Meierijstad kan de komende tijd vuurwerkoverlast gemeld worden via de eigen website van de gemeente, via de algemene BuitenBeter app of MijnGemeente app.
• Meierijstad maakt gebruik van de MijnGemeenteApp. Meldingen die hiermee worden gedaan komen direct in de backoffice applicatie (MeldDesk) terecht. Er is echter geen specifieke categorie voor 'vuurwerk', zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.
• De app BuitenBeter, een algemene app die door een ieder gedownload en gebruikt kan worden, is niet gemeente Meierijstad specifiek zo laat de gemeente in een reactie weten. Meldingen die via de app BuitenBeter worden gedaan, zo meldde TVSchijndel eerder, komen als e-mail binnen via
Meer achtergrondinformatie over het afsteken van vuurwerk op de landelijke politiewebsite.