Schijndel - Op zondag 11 oktober 2015 wordt van 09.00-16.00 uur op de Schaapskooi Schijndel een sapdag georganiseerd voor iedereen in Het Groene Woud, die appels en peren wil laten verwerken. Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jezelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, de appels en peren of druiven, te laten persen tot vers sap. Meer informatie vindt u onder 'lees meer'.
De Welsumse Sapmobiel (www.welsumsesapmobiel.nl is deze dag aanwezig. Deze grote fruitpers is gemonteerd op een aanhanger. Zo kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend twee jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer twee maanden houdbaar.
Van belang is dat bekend is hoeveel kilo u wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding krijgt u in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer u verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal in principe tussen 09:00 en 16:00 uur zijn. Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Uiteraard kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Bijvoorbeeld appels, peren en druiven zijn prima samen te persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden.
• Opgave bij de contactpersoon van de sapdag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. • Minimum hoeveelheid te persen fruit: 75 kg • U betaalt € 6,00 per 5 liter pak- aan de organisatie tijdens de sapdag • Uw sap wordt gepasteuriseerd en verpakt in 5 literverpakkingen
Tips:
Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden
Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden,
Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de andere appels en peren versneld rijp worden
Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10 -15 cm
Bewaar de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard
Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen
Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg
Het persen of kopen van het sap leidt tot meerdere duurzame doelen: het tegengaan van verspilling, versterking van de hoogstamfruitcultuur en het in stand houden van een goede bijenstand.
Dus kom op deze gezellige dag met uw fruit naar de Schaapskooi Schijndel. Verder staan er in de boomgaard een aantal kraampjes waar diverse organisaties graag informatie geven over fruitbomen zoals hoogstamboomgaard, hoogstamfruit of het snoeien van fruitbomen.
Voor meer informatie: Nan Visser, bestuurslid Schaapskooi Schijndel: 06-53770298 en Karel Voets van Natuurwerkgroep Liempde: 06-52318837.
Een mooi Herfstfestijn te Schijndel bij de Schaapskooi Schijndel Martemanshurk 12, 5482 WP Schijndel (Wijbosch).