Let's Play, een ontdekplek voor Schijndels basisschoolkinderen
Gepubliceerd: dinsdag 04 september 2018 11:47
Schijndel - Na twee jaar bouwen aan een plan, mensen, bedrijven, leerkrachten en directies met elkaar verbinden is het zover en gaat Let's Play vanaf oktober dit jaar van start. Samen wordt binnen SKOPOS een plek gebouwd waar kinderen zich keer op keer kunnen verwonderen in een omgeving die alle zintuigen gaat prikkelen. Kinderen samen met leerkrachten en directies van alle basisscholen, het georganiseerde bedrijfsleven uit Meierijstad en verschillende expertisediensten. Kinderen wordt de kans gegeven bekende en onbekende talenten bij zichzelf en elkaar te ontdekken en te ontwikkelen. Let's Play bestaat uit vier ruimtes die allemaal een onderneming op zich moeten worden. Hieronder kunt u lezen welk traject Let's Play binnen Schijndel inmiddels heeft afgelegd en meer achtergrondinformatie over de formule. Ouders zijn inmiddels door het team van Let's Play via de basisscholen op de hoogte gebracht.
Winkelstraat Een winkelstraat waar met winkelattributen bijvoorbeeld geschilderd kan worden of ontwerpen gemaakt kunnen worden. Een ontdekplek waar kinderen kennis kunnen maken met het bedrijfsleven en waar die zich kunnen presenteren Let's Play wordt in oktober feestelijk geopend binnen basisschool De Heijcant. Maikel de la Cousine verbonden aan basisschool 't Talent is projectleider en initiatiefnemer binnen Schijndel. Kinderen van de groepen 1 tot en met 8 van alle basisscholen in Schijndel kunnen er van alles gaan ontdekken, proberen, proeven en leren.
4 Lokalen Per lokaal wordt een stuurgroep opgezet bestaande uit vier leerkrachten en twee ondernemers. Zij denken na over de inhoud, didactiek, materiaal, expertise en doorontwikkeling. Dit alles onder het toeziend oog van de projectgroep Let's Play met mensen uit het bedrijfsleven en van SKOPOS. De vier lokalen zijn een markt, de groene wereld, een ontwerpstudio en een techniekfabriek. De markt is het centrum van het dorp. Waar de weekmarkt is, waar je winkels vindt, restaurants en cafés, maar natuurlijk ook de kapper en de nagelstudio. Het is de plek waar evenementen gehouden worden en mensen samenkomen. De groene wereld is een belangrijk thema met het oog op het milieu, op hoe de wereld in elkaar zit, op wat er allemaal groeit en bloeit en hoe we de wereld samen mooi kunnen houden. In de ontwerpstudio is aandacht voor creativiteit en vormgeving. Hier kan je materialen voelen en er iets moois mee maken. Ook digitaal kun je veel creëren. Met muziek op de draaitafel, met video voor de green screen of ga je op de computer (3D-)modellen maken? Hoe werken dingen? De vraag waar het in de techniekfabriek om draait. Je kunt er apparaten uit elkaar halen en misschien zelfs weer in elkaar zetten. Met computational thinking verken je de computergestuurde wereld.
Nieuw concept Op een studiedag van SKOPOS in 2015 werd de uitdaging gegeven om een nieuw concept te bedenken om onderwijsvernieuwing toe te passen in het Schijndelse onderwijs waarmee drie leerkrachten aan de slag gingen. Alle basisscholen in Schijndel samenbrengen om een prachtige plek met ongekende mogelijkheden neer te zetten waar kinderen de ruimte zouden krijgen om hun talenten te ontdekken.
Bedrijfsleven en projectgroep Nadat deze plannen bij de twee ondernemersverenigingen van Schijndel (OCS en SNO) gepresenteerd waren bleek ook daar het draagvlak groot en is er actieve samenwerking met het bedrijfsleven ontstaan. De plannen groeiden en uit het groeiende netwerk zijn zo ook een financieel adviseur en een specialist op het gebied van techniekpromotie aangesloten bij de inmiddels gevormde projectgroep van drie schoolleiders, drie directeuren van Schijndelse bedrijven en de algemeen directeur van SKOPOS.
Brainstormen Om ook de leerkrachten in een vroeg stadium te betrekken, zijn per school tot twee leerkrachten uitgenodigd voor een inspiratiegroep. Een groep van zeventien mensen die met de cultuur van hun eigen school in het achterhoofd gingen brainstormen over hoe hun teams meegenomen konden worden. Drie fantastische, inspirerende bijeenkomsten op verrassende locaties hebben zo geleid tot het uiteindelijke Inspiratieplan Let's Play.
Goedkeuring SOS en SKOPOS Een traject is afgelegd waarin enorm is geïnvesteerd in het uitbreiden van netwerken en het versterken van verbindingen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het uiteindelijke doel was goedkeuring van het SOS (Schoolleiders Overleg Schijndel) en het bestuur van SKOPOS. In december 2017 was er een definitief akkoord van alle betrokken partijen.